Ubuntu یکی از توزیعهای لینوکس است که بر اساس دبیان پایهگذاری شده است اما در چندین مورد با دبیان تفاوت دارد. نام اوبونتو از یکی از مفاهیم افریقای جنوبی به معنی «انسانیت نسبت به دیگران» (Humanity Towards Others) گرفته شدهاست.
اوبونتو هر شش ماه یک بار نسخه جدیدی را به بازار عرضه میکند. علاوه بر این برای هر نسخه از اوبونتو، تا 18 ماه پس از انتشار آن نسخه، پشتیبانی ارائه میشود. برای نسخه LTS مثل 8.04 (Hardy)، به جای پشتیبانی 18 ماهه، سه سال پشتیبانی برای نسخه ویژه رایانههای شخصی و پنج سال پشتیبانی برای نسخههای سرور ارائه می شود.
همه ی نسخههای اوبونتو تا ابد رایگان هستند. دیسکهای فشرده اوبونتو به رایگان برای کسانی که آن را از طریق پست الکترونیکی درخواست کردهاند، فرستاده میشود. همچنین پروژهای با نام اوبونتو (Edubuntu) وجود دارد که این سیستم عامل همان طور که از نامش هم مشخص است، برای استفاده در کلاسهای درس و محیطهایآموزشی بسیار مناسب است. پروژه ی دیگری نیز از این سیستم عامل با نام کوبونتو (Kubuntu) طراحی شدهاست که از KDE Desktop استفاده مینماید. خانواده اوبونتو شامل موارد زیر است:
ubuntu Desktop
Ubuntu Server Edition
Kubuntu
Edubuntu
Gobuntu
Ubuntu MID Edition
Xubuntu
بنیاد Wikimedia، موسسه پشتیبانی کننده پروژه ویکی پدیا اعلام کرد که در حال مهاجرت دادن مجموعه سرورهای خود به توزیع اوبونتو است. این مهاجرت بخشی از تلاش این بنیاد برای نگهداری آسانتر 400 سرور پروژههای مختلف این بنیاد است که پیش از این از نسخههای مختلف Redhat و Fedora استفاده می کردهاند.
محیط اوبونتو:
اوبونتو به طور پیش فرض از گنوم (Gnome) استفاده میکند. البته طرفداران کیدیای (KDE) نسخهای از این توزیع را با نام کوبونتو ارائه کردند که محیط پیشفرض آن کیدیای است. همچنین تعداد نرمافزارهای موجود در نسخه سیدی بسیار کم است، و برای نصب بقیه نرمافزارهای ارائه شده توسط اوبونتو باید از اینترنت استفاده نمایید یا نسخه دیویدی آن را تهیه کنید.
توجه:
این سیستم عامل را می توانید در کنار ویندوز XP یا ویستا نصب کنید ولی توصیه می شود، از برنامه VirtualBox یا VMware برای نصب این سیستم عامل و یادگیری و کار با آن استفاده کنید.