سفارش تبلیغ
صبا ویژن

کافه فرهنگ

 

 

اگر شما هم عاشق کتاب و یا به اصطلاح کرم‌کتاب باشید، یکی از سوالاتی که ممکنه همیشه در گوشه‌ای از ذهن خود داشته باشید این است که چطور بیشتر کتاب بخوانم؟

در این مطلب قصد داریم پنج نکته کوتاه و کاربردی را با هم مرور کنیم تا به یک فرد کتاب‌خوان‌تر تبدیل شویم. در نگاه اول شاید این نکات ساده و بدیهی به نظر برسند، اما با رعایت همین نکات ساده، در طی یک بازه زمانی مثلا یک یا دو ماهه می‌توانید مشاهده کنید که تعداد صفحات بیشتری مطالعه کرده‌اید.


چطور بیشتر کتاب بخوانم؟

 

1- کتاب‌هایی را مطالعه کنید که به آن‌ها علاقه دارید و برای شما جذاب هستند.

شاید اولین جوابی که برای این سوال به ذهن بیشتر ما خطور کند، این باشد که: تندخوانی یاد بگیریم!

تندخوانی جواب غیرمرتبطی نیست و چه بسا خیلی هم برای مطالعه بیشتر مفید باشد اما نکته‌ای که وجود دارد این است که تندخوانی همیشه یک مزیت نیست و ممکن است با سلیقه بسیاری از افراد کتاب‌خوان در تضاد باشد. (مخصوصا افرادی که برای لذت کتاب می‌خوانند.) همه‌ی کتاب‌خوان‌ها این موضوع را تجربه کرده‌اند که بعضی مواقع ما کتاب‌هایی می‌خوانیم که بسیار جذاب هستند و انگار نویسنده کتاب را فقط به خاطر خود ما نوشته است و اصلا دوست نداریم تمام شوند. تلاش می‌کنیم با حداقل سرعت کتاب را مطالعه کنیم و تک‌تک کلمات مزه‌مزه کنیم. حتی ممکن است بعد از اتمام کتاب، دوباره خواندن آن را از اول شروع کنیم. در چنین مواردی تندخوانی فقط کار را خراب می‌کند!

تندخوانی شاید برای مطالعه بیشتر در زمان کوتاه مفید باشد اما قطعا برای اینکه بیشتر کتاب بخواینم و به کتاب علاقه‌مند شویم، اولین راه مطمئن این است که کتاب‌هایی را بخوانیم که به آن‌ها علاقه داریم.

وقتی کتاب جذابی را برای مطالعه انتخاب کنید، علاوه بر اینکه متوجه گذر زمان نمی‌شوید از خواندن کتاب هم لذت می‌برید و تصمیم می‌گیرد بیشتر و بیشتر هم بخوانید.

چند کتابی که در همین لحظه می‌توانم به آن اشاره کنم که با خواندن آن‌ها متوجه گذر زمان نمی‌شدم عبارتند از:

 

2- نترسید و عذاب وجدان نگیرید، کتاب را نیمه رها کنید!

وسوسه شدیدی که بین بیشتر کرم کتاب‌ها وجود دارد این است که نمی‌توانند کتاب را تمام نکرده رها کنند، حتی اگر به شدت از آن کتاب متنفر باشند. نیمه رها کردن کتاب در ذهن این افراد چیزی شبیه خیانت به کتاب است، چیزی شبیه بی‌احترامی به کتاب.

اما این نکته را فراموش نکنید: اگر کتابی را بخوانید که به آن علاقه‌ای ندارید، هم میزان مطالعه شما پایین می‌آید (مثلا به جای اینکه کتاب را در 5 روز تمام کنید در 10 روز تمام می‌کنید.) و هم علاقه شما به کتاب کمتر می‌شود. (ترس از اینکه بازهم به کتاب‌های بد برخورد کنید بیشتر می‌شود.) پس این وسوسه ذهنی را در خود کاهش دهید و کتابی که خوب نیست یا شما را جذب نمی‌کند رها کنید.

به این فکر کنید که خواندن این کتاب در این برهه زمانی مناسب حال من نیست و بعدا در شرایط دیگری به سراغ آن خواهم رفت. و یا به طور کلی خود را ارزشمندتر از کتاب بدانید! به این فکر کنید که کتاب مد نظر چیزی به من اضافه نخواهد کرد. یا حتی به این فکر کنید که می‌توانستم وقت خودم را صرف کتاب ارزشمند‌تری کنم.

باور کنید تعداد کتاب‌هایی که می‌توانید از خواندن آن‌ها لذت ببرید، بسیار بیشتر از آن است که حتی فکرش را هم بکنید.

ناگفته نماند خود من هم در گذشته نمی‌توانستم کتابی را نیمه رها کنم. به خوبی به یاد دارم که تاوان سنگینی هم به خاطر آن دادم! مشغول خواندن کتاب ژان کریستف شدم (چهار جلدی) و بعد از جلد اول متوجه شدم که این کتاب برای من کتاب جذابی نیست. اما خواندن آن را ادامه دادم و در نهایت پس از پایان کتاب متوجه شدم که درست فکر می‌کردم و ژان کریستف واقعا کتاب مورد علاقه من نیست!

 

3- زمان مشخصی را برای کتاب خواندن در نظر بگیرید.

در طول شبانه‌روز زمان‌های خاصی را مشخص کنید و حتما در این ساعات مطالعه کنید. این طوری ذهن شما شرطی می‌شود و خودبه‌خود در آن زمان مغز، شما را به سمت کتاب می‌برد. اگر برای مدت زیادی این کار را انجام دهید کتاب خواندن به بخشی از زندگی شما تبدیل می‌شود و اگر روزی مطالعه نکنید، شبیه این خواهد بود که چیزی را گم کرده‌اید.

این نکته را هم در نظر داشته باشید که قرار نیست حتما در بازه‌ زمانی یک یا چند ساعته مطالعه کنید. کمال‌گرایی را کنار بذارید و در زمان‌های کوتاه هم کتاب بخوانید.

کتاب‌های زیادی هم هستند که می‌توانید در بازه‌های زمانی کوتاه بخوانید و لذت ببرید. به عنوان مثال کتاب مانیفست یک فمینیست در پانزده پیشنهاد یک کتاب عالی است که شما می‌توانید در فواصل زمانی 10 یا 15 دقیقه‌ای آن را مطالعه کنید.

 

4- عواملی که باعث می‌شود حواستان پرت شود را کنار بگذارید.

خیلی خیلی ساده است. موبایل را کنار بگذارید، لپ‌تاپ را خاموش کنید، میز مطالعه یا محل مطالعه را خلوت کنید و به طور کلی هرچیزی که باعث می‌شود فکر شما منحرف شود، کنار بگذارید.

وقتی قسمت زیبایی از کتاب را می‌خوانید صرفا آن را علامت بزنید، مجبور نیستید حتما آن را در استوری اینستاگرام منتشر کنید یا مثلا برای دوست ارسال کنید و یا هر چیز دیگری. فقط به خواندن کتاب فکر کنید نه چیز دیگری.

 

5- خوش بگذرانید.

سوال چطور بیشتر کتاب بخوانم؟ را فراموش کنید و از کتاب خواندن لذت ببرید. روی این موضوع تمرکز نکنید که حتما باید ساعات زیادی مطالعه کنم یا مثلا امسال باید 100 کتاب بخوانم و یا هر چیز دیگری. برای خود دغدغه فکری و فشار ذهنی ایجاد نکنید.

اتفاقات کتاب را تصویرسازی کنید، احساسات خود را خالی کنید، بخندید، شخصیت‌های کتاب را تشویق کنید، تنفر خود را نسبت به شخصیت‌های منفی کتاب نشان دهید، اگر جمله‌ی زیبایی می‌خوانید برای نویسنده دست بزنید، حاشیه نویسی کنید و خلاصه هر کاری که باعث می‌شود اوقات خوشی را با کتاب داشته باشید انجام دهید.

البته این مورد هم خیلی به مورد اول ربط دارد. شما اگر کتابی را انتخاب کنید که مناسب حال شماست و از خواندن آن لذت ببرید قطعا می‌توانید لذت هم ببرید و اوقات خوبی با آن کتاب داشته باشید.

چطور بیشتر کتاب بخوانم؟ (در قالب اینفوگرافی)

چطور بیشتر کتاب بخوانم؟

آیا شما هم به این سوال فکر کرده‌اید که چطور بیشتر کتاب بخوانم؟ در این زمینه چه پیشنهادی دارید؟ چه راهکارهایی برای بیشتر خواندن توصیه می‌کنید. لطفا نظر خود را کامنت کنید و ما و همه‌ی دوستان دیگر در این زمینه کمک کنید.